لیلا حاتمی (متولد 9 مهر 1351، تهران) بازیگر سینما و تلویزیون ایران و همسر علی مصفا میباشد. لیلا حاتمی با کسب چندین جایزه از جشنوارههای داخلی و خارجی یکی از موفقترین بازیگران ایرانی از لحاظ تعداد جوایز دریافتی میباشد.پدرش علی حاتمی، کارگردان سرشناس سینمای ایران، و مادرش هنرپیشه سینما، بود. او در رشتهٔ ریاضی فیزیک در تهران دیپلم گرفت. برای ادامهٔ تحصیل به لوزان سوئیس رفت. آنجا ادبیات فرانسه خواند. به علت بیماری پدرش در 1375 تحصیل را نیمهکاره رها کرد و به ایران بازگشت. در سال 1377 با علی مصفا ازدواج کرد. از آن پس در تهران زندگی میکند. وی دارای دو فرزند به نامهای مانی و عسل است لیلا حاتمی به پنج زبان انگلیسی و فرانسه و فارسی و آلمانی و ایتالیایی صحبت میکند.
جوایز و افتخارات لیلا حاتمی
برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم های ایرانی سان فرانسیسکو برای فیلم «آشنایی با لیلا »-1392
برنده جایزه« پروین» (به همراه ترانه علیدوستی و نگار جواهریان)-1391
برنده جایزهٔ بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره فجر کرمانشاه برای فیلم «سر به مهر» -1391
برنده گوی بلورین بهترین بازیگر زن از چهل و هفتمین جشنواره کارلووی واری برای فیلم «پله آخر» - 1391
برنده جایزه فیبرشی بهترین بازیگران زن از جشنواره فیلم پالم اسپرینگز برای فیلم «جدایی نادراز سیمین» (به همراه ساره بیات و سارینا فرهادی) -1390
برنده خرس نقرهای بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم برلین برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» (به همراه ساره بیات و سارینا فرهادی)- 1389
برنده جایزهٔ بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنوارهٔ فیلم حراره برای فیلم «هر شب تنهایی» - 1389
برنده جایزهٔ بهترین بازیگر نقش اول زن در سومین جشن منتقدان برای فیلم «بی پولی» - 1388
برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از بیست و هفتمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «بی پولی» - 1387
برنده جایزه بهترین بازیگر از جشنواره مونترال کانادا برای فیلم «ایستگاه متروک»-1381
برنده تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول زن از پنجمین جشن خانه سینما برای فیلم «آب و آتش» - 1380
بهترین بازیگر نقش اول زن سال به انتخاب نویسندگان و منتقدان سینمایی برای فیلم «آب و آتش» - 1380
برنده تندیس حافظ بهترین بازیگر زن از جشن دنیای تصویر برای فیلم «لیلا» - 1376
برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن از پانزدهمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «لیلا» -
لیلا حاتمی در جشنواره کن
«لیلا حاتمی» بازیگر ایرانی این روزها راهی جشنواره کن شده تا داوری بخش رقابتی این جشنواره معتبر بینالمللی را برعهده بگیرد.
لباسهای لیلا حاتمی در جشنواره کن
لباسهای لیلا حاتمی که روزهای اخیر در محافل بین المللی و از جمله در فستیوال کن نامش مطرح و بسیار مورد توجه رسانه های دنیا بود، از سوی یکی از مهم ترین مراکز لباس و مد دنیا به عنوان یکی از 10 لباس برتر مراسم فرش قرمز اختتامیه کن انتخاب شد.
در حالی که صدها بازیگر مرد و زن مشهور در این مراسم حضور داشتند، همگان سلیقه این بانوی ایرانی را تحسین کردند لباس های لیلا حاتمی با طراحی و نظارت طراحان ایرانی در ایران تولید شده اند که بسیار زیبا و مقبول می باشند.
و اما و اما واما راویان اخبار و ناقلان آثار و طوطیان شکر شکن شیرین گفتاراین روزها همه از پوشش و حضور لیلا حاتمی در جشنواره فیلم کن حرف میزنند. رسانه ها و افراد خاصی نظراتی متفاوتی در این باره دارند.
روزنامه کیهاننوشت: بار دیگر، یکی از سینماگرانی که در جشنوارههای خارجی حضور یافته است به فرهنگ سرزمین مادری خودش دهنکجی کرد. این نخستین بار نیست که یکی از سینماگران ایرانی حضور یافته در جشنوارههای غربی، به آداب و رسوم سرزمین مادری خودش دهنکجی میکند. اصغر فرهادی هم در سالهای گذشته با تظاهر به رفتارهایی که در فرهنگ ما غیراخلاقی محسوب میشوند، در این زمینه به شهرت رسید.
متأسفانه خانم لیلا حاتمی، بازیگری که به تازگی با فیلم «سر به مهر» درباره نماز، خوش درخشیده بود، نتوانست شأن «ایرانی بودن» را حفظ کند. این درحالی است که وقتی یک بازیگر ایرانی به عنوان داور یا شرکتکننده، به خارج از کشور میرود، به عنوان سفیر فرهنگی ایران محسوب میشود و چه بهتر که به هویت و آداب و رسوم سرزمین مادری خود احترام بگذارد. و به این شکل قدر خود در نزد مردم ایران را رقم میزند.( جام جم )
شیوانوشت:
لیلا حاتمی نشان داد یک زن ایرانی امکان رشد و تعالی را در عین پوشش زیبا و با نجابت دارد حضور او در جشنواره کن باعث افتخار ایرانیان استلطفا به نیمه پر لیوان هم نگاهی بیندازید- خانم لیلا حاتمی در قرن 21 که نباید مانند زنان قاجار لباس می پوشید اگر آنگونه بود آبروی ایرانیان میرفت نه با این لباسهای زیبا و شکیل-هر لباسی جائی و مکانی داردبه نظرم او برازنده ترین لباسهائی را که مقبول باشد، به تن کرده تا جامعه ایرانی به زیر سوال نرود و تصور جهانی که از ایران یک سرزمین بسته و بدون فعالیت برای زنان ساخته شکسته شود.
او با چنین روندی توانسته شایستگیهای هنری و ذهنی خود را با حفظ شان و منزلت مردم کشور خود به تصویر درآورد تا همه دنیا بدانند که زنان ما نجابت و زیبایی را در کنار تمام توانمندیهای خود دارند.
و اما ماجرای جنجالی دست دادن و روبوسی لیلا حاتمی با رئیس جشنواره کن
حتما خوانندگان عزیز به یاد دارند که دکتر محمود احمدینژاد در مواجهه با مادر هوگو چاوز در مراسم تدفین با چه شرایطی روبهرو شد گاهی وضعیت به گونهای می شود که ...یا رئیس جمهور یک کشور اسلامی دست روی شانه یک دختر دانشجو گذاشته بود یا جائی دیگر رئیس جمهوری که با دختران ایتالیائی دست داده بود یا چرا راه دور برویم همین کاترین اشتون یا بقولی آبجی اشتون خودمانمگر ندیدید آقایان چگونه در آن شرایط به او چسبیدند و عکس یادگاری گرفتند یا چگونه با او که زن نامحرم است شوخی و خنده می کنند؟؟؟؟!!!!!
«از روزی که خانم لیلا حاتمی با ژاکوب 84 ساله مصافحه(روبوسی) کرده، فضای مجازی و رسانهای ایران محمل بحثهای موافق و مخالف بسیاری شده است اما آنچه که منتقدان کمتر به آن توجه کردهاند، فلسفه وجودی مصافحه و روبوسی در فرهنگ غربی است و البته مهمتر از آن، شرایط اضطراریای که در اینگونه موارد فرد با آن روبهرو میشود.»
«در فرهنگ غربی کسی برای التذاذ جنسی با طرف مقابل مصافحه نمیکند و این را تنها آنهایی در خواهند یافت که نه حتی به عنوان توریست که مدتی را در این فرهنگ زیسته باشند.
جائی خاطرهای را از مرحوم رجایی خواندم که در اوایل انقلاب که ایشان وزیر آموزش و پرورش بودند، یکی از بادمجان دور قاب چینهایی که در تمامی ادارات و نهادها حضور دارند وکارشان زیرآبزنی است، عکسی از یکی از مدیران آموزش و پرورش را که در پز و قیافه بوسیدن دست شاه بود به مرحوم رجایی نشان داد که آقای رجایی با پاره کردن آن عکس گفت اگر من هم در آن دیدار بودم همین کار را میکردم. (نقل به مضمون)
حال با چنین مسائلی و با توجه به اینکه خانم حاتمی تمام تلاشش را صورت داد و در رعایت پوشش هم سعی کرد حرمتها را نگاه دارد، لذا مصافحه ایشان با پیرمردی 84 ساله را نباید این قدر با مته به خشخاش گذاشتن بزرگ کرد. نکته جالب اینکه در آرای برخی از فقها از جمله آیتالله سیستانی استثنائاتی برای مصافحه زن و مرد در شرایط اضطرار آمده است که حرمت شرعی اینگونه حوادث را هم توجیه میکند.
واقعا آدمی به شگفت در میآید که کشور با این همه مشکلات و مسائل اصلی در حوزههای فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و سیاسی روبروست و یک عده به جای دیدن نقطه مثبت خانم حاتمی (نخستین بانوی ایرانی که توفیق داوری در مهمترین جشنواره سینمایی دنیا را به دست آورد) فقط دنبال اینند که بهانههایی اینچنینی پیدا کنند و آن را دستمایه کوبیدن افراد قرار دهند.
اما یک جمله درگوشی از طرف شیوا به خانم لیلا حاتمی(عزیزم همیشه و در هر جائی ملکه باش هرگز دستت را به سوی هیچ مردی دراز نکن تا با او دست دهی حتی اگر او پیرمردی 84 ساله باشد چون زن ایرانی باید همیشه مانند ملکه ها رفتار کند).